Coachen met paarden is een directe, verrassende, down-to-earth methodiek die geschikt is voor teams die willen werken aan groepsdynamiek – de kern van goed functionerende teams.

We zien leden van een team als (potentiële) bronnen van energie, motivatie, inzichten, kennis en ervaring en geloven in een bedrijfsvoering die deze energiebronnen toelaat en aanwendt.

Waarom en voor wie?

De “latente” krachten binnen een team aanboren is niet evident. Maar het is precies op dat punt dat coaching met paarden het verschil kan maken en de energie in een team weet te mobiliseren.

Vanuit hun overlevingsdrang en kuddeinstinct zijn paarden immers van nature erg gefocust op signalen van elkaar en van buitenaf. Die signalen “lezen” ze feilloos en ze reageren er op. Het werken met paarden en meer in het bijzonder het werken vanuit deze “natuurlijke feedback” laat dan ook toe om op een natuurlijke wijze inzicht te krijgen in de balans en samenwerking binnen het team.

Eens de samenwerking binnen het team via deze werkwijze duidelijk in kaart is gebracht, kan ze versterkt en verdiept worden.

Coaching met paarden is bovendien een methode die elk teamlid in zijn kracht zet, omdat rang en stand er voor paarden niet toe doen. Daarom kunnen we in deze methode werken met de essentie, voorbij de gangbare sociale “posities”.

En laten we het niet vergeten: werken met dieren, in een natuurlijke setting, is ook gewoon fun. Werken met paarden is een onvergetelijke ervaring met een helder resultaat.

Meerwaarde van de paarden
Paarden zijn erg sensitief en reageren eerlijk en direct. Vanuit hun natuurlijk kuddegedrag verbinden ze zich makkelijk met mensen. Hun biologisch ontwerp maakt dat ze erg gevoelig zijn voor elkaars én voor onze (onbewuste) intenties. Bovendien geven ze haarscherp aan of ze leiderschap accepteren.

Duidelijkheid in communicatie, samenwerking en taakverdeling zorgt bij paarden voor veiligheid. Als die ontbreken, merken we dat meteen aan het gedrag van de paarden. Ook elke onbalans in teams pikken paarden op.

Het grote voordeel van werken met paarden is dat de feedback “natuurlijk” is, niet beoordelend en dus niet bedreigend. Daardoor wordt het voor mensen makkelijker om de feedback op te pikken en er mee aan de slag te gaan.

Resultaat
De paardencoach kan gezien worden als tolk tussen paard en deelnemer(s). De coach begeleidt de groep in het ontdekken van de eigen groepsdynamiek – de balans en samenwerking.  In een tweede fase wordt duidelijk welke ontwikkelingskansen er zijn.

In het werken met paarden creëer je voor je team de gelegenheid om in een veilige en niet-beoordelende context het gezichtsveld te verbreden. Vanuit de feedback van de natuur.

Omdat je door deze innovatieve, krachtige methode uitgenodigd wordt om als teamlid niet alleen met je hoofd in een ontwikkelingsproces te stappen, boekt je team duurzame resultaten.